Actueel nieuws

Blijf op de hoogte!

Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Abonneer je dan snel. De inhoud van de laatste nieuwsbrief lees je hier op je gemak terug. Eerdere nieuwsbrieven vind je onder aan deze pagina.

Met deze nieuwsbrief informeren wij je graag over de stand van zaken van het project Tuinen van Zandweerd. 

Afspraak maken optanten voor bespreking schets- of voorlopig ontwerp

Bouwer in beeld

Nu de bouwplannen vorm beginnen te krijgen, willen we elke maand een zelfbouwer in de spotlight zetten.  Op die manier krijgt de buurt al vorm, voordat er buiten een schop de grond ingaat.

Deze maand trappen we af met Boy en Ellen Gijzenij. Zij bouwen hun tiny house op de speciaal daarvoor bestemde tegel.


Tiny house

Boy en Ellen wonen nu nog in Leiderdorp met hun twee zoons van 7 en 10 jaar. Ze zijn al drie jaar bezig hun tiny house-wens te verwezenlijken, omdat ze kleiner en duurzamer willen wonen. Aangezien dat in de Randstad niet lukte, verbreedden ze hun blik. ‘Toen we hoorden van de Tuinen van Zandweerd, waren we meteen enthousiast. Het is een tof project, deze duurzame, gezonde visie op wonen vinden wij heel positief. Ook de permanente status voor een tiny house hier, is ideaal.’ volgens Ellen.

Nieuwe woonomgeving

Boy en Ellen en hun jongens ervaren de verhuizing naar een ander deel van het land als een nieuwe stap in hun leven. De jongens vinden het spannend om van school te wisselen en familie en vrienden wonen hier in Leiderdorp en omstreken. Ellen: ‘Deventer is geheel nieuw voor ons, maar we kijken uit naar ons "nieuwe" leven daar, en zullen de mensen die voor ons belangrijk zijn niet uit het oog verliezen’. Boy en Ellen betrekken hun kinderen zoveel mogelijk bij het proces en straks bij de bouw. ‘We leren hen dat je met minder, meer uit het leven kan halen. De maandlasten worden straks minder en dat zorgt voor een makkelijker leven. Kies voor wat je zelf wil’ aldus Ellen.

Ellen werkt als interieurstylist. Ontwerpen kan ze overal. Ze is - naast haar ontwerpwerkzaamheden - van plan in Deventer op zoek te gaan naar een parttimebaan om hier een nieuw netwerk op te bouwen. Boy heeft een buitendienstfunctie bij een verffabrikant en gaat onderzoeken wat passend is na de verhuizing naar Deventer.

Grote wens

‘Het is onze grote wens om zelf te bouwen. We gaan het dan ook echt zelf doen, zonder aannemer’. Daarom kiest het stel voor houtskeletbouw, want dat is relatief gemakkelijk te bewerken en het meest haalbaar voor zelfbouw. ‘Ons project is super intensief. Het kost veel tijd, maar geeft onwijs veel energie. Bovendien worden we er heel slim van, want we duiken zelf in de regels voor BENG en Bouwbesluit. Juist dat we er slim van worden doet ons goed. We denken er nu al over na hoe we deze kennis in de toekomst met anderen kunnen delen.’ geven Boy en Ellen aan.

Ondanks dat Boy en Ellen doe-het-zelfers zijn op elk front, hebben ze wel toetsers die hen helpen. Het is belangrijk dat berekeningen kloppen en de bouwplanuitwerking goed verloopt. ‘We willen bij de vergunningsaanvraag niet voor verrassingen komen te staan’ besluit Ellen.

Wij wensen Boy, Ellen en hun jongens heel veel succes met de uitwerking van hun mooie plannen en veel woonplezier in de Tuinen van Zandweerd. Landschapsplan: het parkontwerp
Het landschapsplan behelst het park tussen de twee woongebieden doorlopend naar de voormalige ijsbaanlocatie. De belangrijkste elementen uit het parkontwerp zijn: groen (bomen, heesters en gras) en de bestaande waterpartijen. Het park wordt verbijzonderd door het water te vergroten in combinatie met de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Een wandelroute in de vorm van een ‘achtje’ rondom de plassen maakt dat je het park straks beleeft! Je kunt de parkroute ook per fiets gebruiken om van oost naar west te gaan. Het parkdeel op de voormalige ijsbaan blijft min of meer hetzelfde. Door eventuele toekomstige ontwikkelingen is dit gebied nog niet meegenomen in het ontwerp.
Het is de bedoeling dat gemengde hagen straks de woonvelden omsluiten, waaronder bes-dragende soorten die bijdragen aan de biodiversiteit. Centraal is een natuurlijke speelplek voorzien. Het hout van de gekapte bomen wordt teruggebracht als natuurlijke speelaanleidingen en omheind door een afscheiding van takkenrillen. Richting het voormalig ijsbaanterrein is een bloemenveld gepland. Via het water wandel je straks langs groene oevers over de brug naar de pluktuin; Er is een hondenspeelplek voorzien in de nabijheid van het benzinestation.


Ecologie hoog in het vaandel

Een van de kwaliteiten van het park is de aandacht voor ecologie. Vooral voor vogels en kleine zoogdieren. Bestaande bomen en heesters worden zoveel mogelijk behouden en de nieuwe paden worden daaromheen gesitueerd. De waterpartijen vormen een bron van insecten en andere voedingsstoffen. Het talud wordt flauwer en de oever veel rijker qua natuur dan nu. Het is de bedoeling dat schanskorven met keien straks de hoogteverschillen overbruggen en de ecologische kwaliteit verhogen. 

In het ontwerp worden de wandelpaden omzoomd door een overgang van gemaaid gras, vervolgens ruig gras, groepen heesters die doorkijkjes versterken en bomen. Een mooie habitat voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Om die reden zijn er ook minder bereikbare delen in het park.Op de overgang tussen sportpark en woningen worden langs het bestaande voetpad bomen en heesters geplant om de woonwijk te beschermen tegen licht dat op de sportvelden schijnt. Er ontstaat een transparante doorkijk.

 maken van start

Het gebied wordt bouwrijp gemaakt, voordat zelfbouwers aan de slag kunnen met het bouwen van hun woning. Bouwrijp maken omvat het afwerken en op hoogte brengen van de kavels, aanbrengen van riolering, leidingnetwerk Slim Warmtenet Zandweerd, nutsvoorzieningen en bouwwegen. Inmiddels is de aannemer NTP met de voorbereidingen voor het bouwrijp maken van het gebied gestart. De komende weken voeren zij de volgende werkzaamheden uit:

  • Inrichten van het ketenpark
  • Inrichten van een opslagdepot
  • Diverse opruimwerkzaamheden in het terrein
  • Plaatsen van bouwhekken


Nieuwsbrief 14

Nieuwsbrief 13

Nieuwsbrief 12

Nieuwsbrief 11

Nieuwsbrief 10

Nieuwsbrief 9

Nieuwsbrief 8

Nieuwsbrief 7

Nieuwsbrief 6

Nieuwsbrief 5

Nieuwsbrief 4

Nieuwsbrief 3

Nieuwsbrief 2

Nieuwsbrief 1

Wil je op de hoogte blijven van deze prachtige stek?
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!