Actueel nieuws

Blijf op de hoogte!

Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Abonneer je dan snel. De inhoud van de laatste nieuwsbrief lees je hier op je gemak terug. Eerdere nieuwsbrieven vind je onder aan deze pagina.

Met deze nieuwsbrief informeren wij je graag over de stand van zaken van het project Tuinen van Zandweerd. 

Eindresultaat in zicht

Nu de bouwwegen worden vervangen door tuinpaden komt het eindresultaat van de Tuinen van Zandweerd in zicht. De aanleg van het park is zo goed als afgerond en er kan worden gestart met de aanleg van de beplanting. Daar waar de woningen gereed zijn, legt de aannemer de straten aan. Op plekken waar nog volop gebouwd wordt, wachten we nog even om schade aan de nieuwe bestrating te voorkomen.


Natste jaar sinds 1906
De planning is niet alleen afhankelijk van de bouw van de woningen, maar ook van het weer. Dit jaar is hard op weg het natste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1906. Als de weersomstandigheden het toelaten, start het Groenbedrijf na de kerstvakantie met het aanplanten van de hagen en het groen in de openbare ruimte.


Speelplek
Een werkgroep van bewoners en gemeentemensen is vol enthousiasme aan de slag gegaan met de plannen voor de inrichting van de speelplek in het park. Op basis van de opgehaalde ideeën, worden verschillende scenario’s uitgewerkt voor een fijne plek om elkaar te ontmoeten, te spelen en te ontspannen. Als het goed is, kunnen de bewoners er komende zomer al van genieten.

De Hangende Tuinen – natuurinclusieve appartementen in ontwikkeling

Onis Vastgoed B.V. uit Zwolle ontwikkelt in de Tuinen van Zandweerd 35 duurzame en natuurinclusieve appartementen met zicht op de IJssel. De Hangende Tuinen is niet zomaar een plek om te wonen. Het is plek waar duurzaamheid, ontspanning en gezond wonen samenkomen en waar mens en natuur elkaar versterken. Het gebouw wordt zoveel mogelijk van hout gemaakt en is een voorloper op het gebied van duurzaamheid. De ruime appartementen krijgen grote balkons met grote raampartijen en bieden een vrij en weids uitzicht over het omliggende IJssellandschap.

Het ontwerp wordt momenteel uitgewerkt tot een aanvraag omgevingsvergunning. Naar verwachting gaan de appartementen in het voorjaar van 2024 in verkoop. De verwachting is dat Onis Vastgoed eind 2024/ begin 2025 start met de bouw van het complex.

Inschrijven
Heb je interesse in één van de appartementen of wil je de plannen anderszins volgen? Schrijf je dan nu in via deze link en blijf op de hoogte. 

Appartementen Eigenbouw
Hobbemastraat

Aan de Hobbemastraat bouwt woningstichting Eigen Bouw met aannemer Reinbouw 79 duurzame appartementen voor de verhuur. Eind oktober was er een inloopavond speciaal voor omwonenden en geïnteresseerden. De sloop van de huidige 4 gebouwen start begin 2024 en de nieuwbouw vervolgens in het voorjaar van 2024.

Het ontwerp
De nieuwbouw heeft een frisse uitstraling passend in het groene park. De complexen krijgen een natuurlijke uitstraling met een warm gelige zandkleur. Voor de indeling van de gevels is gekozen voor verwijzen naar het verleden en het toevoegen van nieuwe elementen. De speelse raamposities en het prachtige reliëf metselwerk vallen ook op.

Duurzaamheid
De 79 appartementen worden gebouwd met onderhoudsarme materialen, krijgen energielabel A+++ en hebben ‘eigen’ zonnepanelen op het dak.

Er is ook aandacht voor natuurinclusief bouwen, zoals het aanbrengen van nestkasten voor vogels en vleermuizen en egelvriendelijke voorzieningen in de buitenruimte. Waterbuffers voorkomen straks wateroverlast bij hevige neerslag. Bij de sloop is ook gedacht aan duurzaamheid door hergebruik van materialen en het gescheiden inzamelen.

Voor meer informatie: www.eigenbouw.nl.

Het begrip zelfbouw heel letterlijk genomen!

Onlangs gingen we langs bij zelfbouwer Leon van kavel L7. Leon en zijn vrouw Shuk-Yee bouwen in de Tuinen van Zandweerd aan hun toekomst. Zij bouwen zelf hun huis, waarin ze in 2024 met hun kinderen Elu van 13 en Ise van 11 hun intrek doen. Leon heeft een bouwkundige achtergrond. Tijdens zijn stage bij Monumentenzorg werd zijn interesse gewekt voor archeologie. Sinds die tijd werkt hij als archeoloog voor verschillende gemeenten. Shuk-Yee is zelfstandig ondernemer en maker in hart en nieren. Ze biedt creatieve cursussen aan zoals bijvoorbeeld macramé, maar ook andere creatieve hulp in het primair onderwijs. Het is haar missie om mensen meer zelf te laten maken – liefst van restmaterialen.

Drijfveren en idealen
Leon had als kind al de droom om zelf een huis te bouwen. Hun ideaal is om wonen en werken te combineren. Na een zoektocht van meer dan 10 jaar naar een geschikt pand, bleek dat niet zo makkelijk. Hier in de Tuinen van Zandweerd hebben zij die vrijheid. Samen werkten ze het ontwerp van hun duurzame woning met werkruimte uit. Een helft van een tweekapper helemaal bestaande uit hout met een felsplaten dak/gevelafwerking. Leon: ‘Het is ons nobele streven een klimaatneutraal huis te bouwen, maar praktisch gezien is dat moeilijk haalbaar op deze plek. We moeten het doen met de ruimte die de kavel biedt en willen de ruimte in huis optimaal benutten’.

Taakverdeling
Na het ontwerpen maakte Shuk-yee de werktekeningen en aan de hand daarvan zaagt Leon het hout op maat en bouwt de woning op. ‘In het begin zat ik veel achter de computer. Ik merkte dat ik daar niet gelukkig van werd. Toen hebben we afgesproken dat Shuk-Yee de projectadministratie en de budgetplanning op zich nam. Ik ben lekker op de bouwplaats aan de slag en dat gaat heel goed samen’ geeft Leon aan. Shuk-Yee helpt ook vaak wanneer haar werk dat toelaat. In januari is het huis wind- en waterdicht, daarna starten ze met de afbouw. Gelukkig zit het gezin niet op de schopstoel om te verhuizen, want ze wonen tijdelijk gehuurd.

Elke keuze brengt wat
Het moeilijkst aan het hele proces is volgens Leon de vele keuzes die je moet maken. ‘Dit huis hebben wij helemaal op onze leefwijze ontworpen. Dus je moet over alles nadenken. Maar dat levert ook veel op. Een fijne werkruimte en de kinderen krijgen beiden een geweldige slaapkamer van 16 vierkante meter. Ik denk dat ze nooit meer het huis uit gaan!’

Voor de bouw heeft Leon een goede set gereedschap en zagen en steigermateriaal aangeschaft.
Om slim in te kopen, hebben ze goed contact met plaatselijke leveranciers. Bijvoorbeeld het hout voor de gevelafwerking. Ook krijgen de zelfbouwers veel tips en hulp aangeboden van buren die hier bouwen.

Mijlpaal 
Op de vraag waar hij het meest trots is antwoord Leon: ‘Toen we de vergunning binnen kregen met een stempel erop voor L7 ons kavelnummer. Een mooi beeldmerk; als je de 7 omdraait is het ook een L. De L van Leon, het heeft zo moeten zijn. Toen heb ik wel een traantje weg moeten pinken'.
Een laatste tip nog die Leon toekomstige kaveleigenaren die zelf een huis willen bouwen wil meegeven is: ‘Gewoon doen! Pak het samen op en werk stap voor stap aan de plannen voor je toekomst’.

Projectteam Tuinen van Zandweerd wenst je fijne feestdagen en een gezond 2024Voorproefje: film in 3D

We hebben alle zelfbouwers gevraagd een 3D-model van hun ontwerp aan te leveren. Die zijn verwerkt in een 3D model. Het is niet alleen voor het begeleidingsteam een handige tool om de samenhang in de buurt te bewaken, maar ook voor de toekomstige bewoners aardig om al een beeld van hun woonomgeving te kunnen vormen. Via deze video maak je een vogelvlucht en een inspirerende wandeling door de virtuele toekomstige wijk.


Nieuwsbrief 24

Nieuwsbrief 23

Nieuwsbrief 22

Nieuwsbrief 21

Nieuwsbrief 20

Nieuwsbrief 19

Nieuwsbrief 18

Nieuwsbrief 17

Nieuwsbrief 16

Nieuwsbrief 15

Nieuwsbrief 14

Nieuwsbrief 13

Nieuwsbrief 12

Nieuwsbrief 11

Nieuwsbrief 10

Nieuwsbrief 9

Nieuwsbrief 8

Nieuwsbrief 7

Nieuwsbrief 6

Nieuwsbrief 5

Nieuwsbrief 4

Nieuwsbrief 3

Nieuwsbrief 2

Nieuwsbrief 1

Wil je op de hoogte blijven van deze prachtige stek?
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!